Voetbalbiografie

Anouk is geboren op 6 mei 1985 in Woerden. Ze komt uit een sportieve familie. Beide ouders zijn docent lichamelijk opvoeding en wilden een brede basis aan sporten meegeven. Anouk zat al op 4 verschillende sporten tegelijk, maar een teamsport ontbrak. Dat werd voetbal. Een mooie voetbalcarrière stond haar te wachten. Bekijk waar Anouk haar voetbalcarrière begon en met welke erelijst ze eindigde.

VOETBALLEN TUSSEN DE JONGENS

Samen met haar 1 jaar oudere broer Emiel ging Anouk op 9-jarige leeftijd op voetbal. Nadat ze had meegedaan met schoolvoetbal was ze helemaal verkocht. Ze schreef zich direct in bij CSW in Wilnis waar ze bij de pupillen ging voetballen. Al snel werd ze opgemerkt door de KNVB en gescout voor regionale selectieteams. Vanaf haar 12e besloot Anouk om als enig meisje in een jongensteam te gaan spelen bij de club. Daar kreeg ze meer fysieke weerstand en werd ze sneller en sterker. Dit heeft ze tot haar 19e gedaan bij de jongens van v.v. CSW Wilnis, SV Argon (Mijdrecht) en Legmeervogels (Uithoorn).

CHAMPIONS LEAGUE

Vanaf haar 19e had Anouk de leeftijd bereikt waarop je als meisje niet meer tussen de jongens mag spelen en de overstap moet maken naar de vrouwen. Ze koos voor sv Saestum in Zeist. Daarmee werd ze 2x landskampioen, won ze de SuperCup en haalde ze de kwartfinale van de Champions League. Leuk weetje: Deze prestatie is tot op heden nog niet geëvenaard door een andere voetbalclub uit de Eredivisie Vrouwen. Toen Anouk later bij de Engelse club Bristol Academy ging spelen, behaalde ze met haar team wederom de kwartfinale van de champions league.

NEDERLANDS ELFTAL

Anouk doorliep alle selectieteams van de KNVB tot ze uiteindelijk haar debuut mocht maken in het Nederlands elftal. Dat was op 6 augustus 2004 tegen grootmacht Japan. Een meisjesdroom kwam uit. Ze groeide uit tot een vaste waarde op het veld. Buiten het veld werd Anouk een boegbeeld voor het Nederlandse vrouwenvoetbal.

In 2009 kwalificeerden de OranjeLeeuwinnen zich onder leiding van bondscoach Vera Pauw voor het eerst voor een eindtoernooi: het EK in Finland. De vrouwen werden 3e en Anouk scoorde de winnende penalty in de kwartfinale tegen Frankrijk. Voor het eerst was een voetbalwedstrijd van de OranjeLeeuwinnen live op tv. Er keken meer dan een miljoen mensen in Nederland! Na 2009 volgde voor Anouk nog een EK in 2013 en een WK in 2015. In totaal heeft ze voor de OranjeLeeuwinnen maar liefst 103 wedstrijden gespeeld en 9 doelpunten gemaakt.

EREDIVISIE VROUWEN

In 2007 kwam nog een voetbaldroom uit. De Eredivisie Vrouwen werd opgericht. Niet meer spelen bij ‘onbekende’ clubs, maar bij een betaaldvoetbalorganisatie (BVO). 6 BVO’s deden mee. Anouk ging voor FC Utrecht spelen en trainde dagelijks onder professionele omstandigheden. De vergoeding bestond toen echter alleen uit reiskosten, maar dat mocht de pret voor Anouk niet drukken.

BRISTOL ACADEMY EN FC ARSENAL

Na 5 jaar FC Utrecht vond Anouk dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Ze besloot een transfer te maken naar het Engelse Bristol Academy. Ondanks dat ze daar een geweldig seizoen had met een FA-Cup finale, kwam ze na 1 jaar weer terug. Het Nederlands Elftal trainde 2 dagen per week met elkaar en dat was te vaak om te missen. Later maakte Anouk nog een keer een buitenlands uitstapje. In 2014 ging ze spelen voor het Londense FC Arsenal. Arsène Wenger verwelkomde haar tijdens het tekenen van haar contract.

AFC AJAX

Het duurde even, maar in 2012 startte Ajax ook met een vrouwenteam in de Eredivisie Vrouwen. Anouk was de eerste speelster die bekend maakte dat ze voor Ajax ging spelen.  Als kind was Anouk groot fan van Ajax. Haar kamer hing vol met spullen van de club uit Amsterdam. Dat ze nu in dat shirt mocht spelen was opnieuw een droom die uitkwam. In totaal speelde Anouk 5 jaar bij Ajax, onderbroken door een seizoen FC Arsenal. Uiteindelijk heeft ze haar carrière bij Ajax afgesloten met een topseizoen. De vrouwen wonnen namelijk de dubbel. Ze werden zowel landskampioen als bekerwinnaar. Anouk kon met een goed gevoel haar voetbalschoenen aan de wilgen hangen. Ze kreeg nog een mooie afscheidswedstrijd in de Arena. Een passend einde van een prachtige voetbalcarrière.